Årets artister 2018


 

Presentationer

 

Oboisten Andrea Bischoff från Schweiz har studerat för Louise Pellerin i Zürich och  för Heinz Holliger vid Musikhögskolan i Freiburg. Sedan 1997 är hon solo-oboist i Luzerns Symfoniorkester och som solist har hon också framträtt med bl.a. Camerata Salzburg, Berns symfoniorkster, Orchestre de Chambre i Lausanne och Zürich Philharmonie. Hon är även medlem i barockensemblen „La Gioconda“ och lärare vid musikfestivaler och i kammarmusiksammanhang i Schweiz och i Tyskland. Tillsammans med Carl Pontén framför hon musik av Pavel Haas, Poulenc m.fl.

Cellisten Sergey Antonov är vinnare av guldmedaljen i en av världens mest betydelsefulla musiktävlingar, Tjajkovskij-tävlingen i Moskva 2007. Sergey vann även 1:a pris i Swedish International Duo Competition 2003. Han har studerat för Natalia Shakhovskaya vid musikkonservatoriet i Moskva, men är numer bosatt i New York. Förutom omfattande konsertverksamhet i U.S.A. har han turnerat med Moscow Philharmonic i Ryssland och Asien. Tillsammans med Carl Pontén framför han musik av bl.a. Stravinsky och Myaskovsky.

Duon Nikolay Prokopiev, bayan och Artem Davtyan, domra grundades 2010 på konservatoriet i Novosibirsk. Domra är en rysk luta, bayan är en typ av dragspel. Redan som studenter etablerade sig musikerna som en naturlig del av stadens och regionens musikliv. De framträder regelbundet som solister med olika sibiriska folkmusikorkestrar. I maj 2017 tilldelades duo första pris, Yehudi Menudins guldmedalj för folkmusik vid Internationella kammarmusiktävlingen i Osaka.

Den unga japanska pianotrion bestående av Yuki Ishihara, violin , Haruma Sato, cello och Ken Nakasako framträder på Julita med musik av Haydn, Mendelssohn och Schubert. Trion är bosatt i Berlin där de studerar vid musikhögskolan. Haruma Sato, 19 år, är vinnare av 1:a priset i Witoslav Lutoslawski Cello Competition 2018. Yuki Ishihara och Ken Nakasako vann tillsammans 1:a pris i Swedish International Duo Competition 2017.

Pianisten Carl Pontén är sedan 25 år konstnärlig ledare för Julitafestivalen. Som 18-åring reste Carl till Florens i Italien efter att ha fått stipendier från italienska kulturinstitutet i Stockholm. I Italien studerade han för Prof. Pietro Rigacci och tog solistdiplom vid musikkonservatoriet. Därefter studerade han kammarmusik för Prof. Dario di Rosa och Prof. Maureen Jones i Trieste (Scuola superiore di musica da camera del Trio di Trieste) samt i Salzburg för Andrzej Jasinski. Carl har givit ett flertal mästarklasser bl.a. vid Musikhögskolan i Karlsruhe, Tyskland och vid Musikkonservatoriet i Sarajevo, Bosnien.

Henriikka Gröndahl, sopran och Jeremy Carpenter, baryton är två av Sveriges mest efterfrågade sångare. Finlandsfödda Henriikka Gröndahl är utbildad vid Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow och har sjungit som solist på Göteborgsoperan, Folkoperan (Liù i Turandot), Kungl. Operan i Stockholm, Norrlandsoperan m.fl. Engelskfödde Jeremy Carpenter har studerat vid The Guildhall School of Music and Drama och har sjungit vid Covent Garden, Kungl. Operan (Glada Änkan, Pärlfiskarna m.m.), Bolsjojteatern i Moskva, Glyndebourne, Opera de Paris och Malmö Opera. Tillsammans med pianisten Carl Pontén framför de musik av Ireland, Quilter, Fauré, Debussy och Peterson- Berger m.fl.